Hosting – belang van een goede basis

Een nieuwe jaar is een mooie tijd om te kijken vanaf het begin. Laten we dat dan ook eens doen als het aankomt op een website. Als je ook maar iets op het web wilt gaan doen dan heb je al direct te maken met iets wat je uiteindelijke doel kan maken of breken, de hosting.

Zonder hosting is het al best lastig om iets unieks te doen op het web. Dus laten we eens kijken naar wat nu goede hosting is voor jou!

Maar wat is hosting, waar moet je op letten en hoe ga ik ermee om?

Wat is nu hosting?

Server CloudHosting is het beschikbaar maken van een omgeving op een web-server waarop een website of applicatie ingericht kan worden en welke via het internet te benaderen zal zijn.

Daarnaast wordt er vaak ook aan hosting gedacht als het om de ondersteuning op deze omgeving gaat. Dat komt omdat degene die de ruimte aanbiedt de host wordt genoemd.

Wat er onder de ondersteuning (support) van de host valt is afhankelijk van wat voor voorwaarden (of zelfs SLA (Service Level Agreement)) er gekoppeld zijn aan het hosting pakket wat je afneemt.

De fundering

Building bricksMaar daarbuiten is het hebben van een goede basis als het aankomt op je hosting platform van nog meer belang. Je omgeving moet voldoen aan de eisen van je website / platform.

Het moet bepaalde programmeertalen ondersteunen (PHP, ASP etc.) maar moet ook de mogelijkheden bieden om bijvoorbeeld de connectie met een database te maken (afhankelijk van je platform middels MySQL of bijvoorbeeld met SQL-lite).

Alles wat je nodig hebt om je platform te kunnen runnen.Het is allemaal toch iets ingewikkelder als sommige reclame’s het doen laten geloven. Laat staan de doe het zelf platformen zoals Wix bijvoorbeeld. Maar nja laten we ook realistisch zijn je bent je aan het verdiepen … jij wil iets meer dan wat die platformen bieden.

Daarbij hebben we het alleen nog gehad over eisen van je platform, wat als we een stap verder kijken dan deze vereisten. Wat dacht je van hoe een hosting platform omgaat met pieken in verkeer? Zelfs het hebben van hosting middels een SSD (Solid State Drive) ten opzichte van een ‘normale’ SATA HDD (harde schijf) kan al het nodige verschil met zich mee brengen,

Niets is meer vervelend dat als je website / platform tractie begint te krijgen met de buitenwereld en je hosting platform deze aanvraag niet aan kan en dat hierdoor je website niet (goed) bereikbaar is.

Je krijgt namelijk vaak bij bezoekers maar 1 keer de kans om een goede indruk te maken. Als je website door een piek in verkeer traag reageert. Dan is de bezoeker maar ook potentiële klant weg.

Het is dan ook van belang om indien je geen goed beeld hebt van wat het hosting platform daadwerkelijk voor je kan betekenen en wat je mag verwachten. Kijk of de host goed in beeld kan brengen of een bepaalde hosting-oplossing toereikend is voor je doel. Indien dat onduidelijk is zou ik je altijd de tip willen geven om navraag te doen naar de mogelijkheid om het platform te kunnen testen of om vanuit de host de nodige toelichting te krijgen.

Actueel zijn en blijven

All OKAls een extra toevoeging op het gebied van mogelijkheden; het is van belang dat je hosting qua mogelijkheden en technieken up-to-date IS en BLIJFT.

PHP is daar een goed praktijkvoorbeeld van;

PHP 7.x is al een aardige tijd beschikbaar en bied ten opzichte van de PHP 5.6 tak redelijk wat optimalisaties maar ook met name een performance boost. Echter wordt het nog steeds niet door iedere host aangeboden.

Laten we daarin nog een stap verder gaan; er zijn partijen waar klanten nog op een PHP 5.3 versie zitten welke extreem oud is. Ter referentie is de laatste PHP 5.3 versie 5.3.29 en deze dateert van 14 Augustus 2014 (zie ook https://php.net/releases/#5.3.29 ). Een dergelijke release mist op zoveel vlakken updates dat het teven een veiligheidsrisico kan vormen.

Buiten het actueel blijven van bestaande platform-eigenschappen is het net zo belangrijk dat er door een host ook gekeken wordt naar het kunnen aanbieden van nieuwe technieken. Het aanbieden van bijvoorbeeld HTTP/2 is iets wat op dit moment nog niet bij iedere host een mogelijkheid is, terwijl dit diverse voordelen biedt voor websites die er gebruik van kunnen maken.

En dat terwijl de vereiste voor HTTP/2 echt niet meer spannend zijn hedendaags.

Kortom als een hostingplatform stil staat qua updates kan dat hinderend zijn voor een website.

Ondersteuning

SupportAls je gaat kijken naar een host en het pakket sluit aan bij wat er nodig is voor je website / platform dan is het altijd goed om te kijken wat de host ondersteunt. Jij moet namelijk bezig kunnen zijn met je website / platform om dat zo sterk mogelijk te maken en niet met zaken op gebied van hosting. (alleen als je dacht echt wilt)

Vaak wordt gelukkig afgedekt in de voorwaarden wat je qua support mag verwachten van je host omtrent je hosting pakket.

Maar let goed op soms is een goedkope host uiteindelijk een host welke duur blijkt te zijn; Indien je support nodig hebt moet je je host goed kunnen bereiken en moet je binnen een voor jouw website / project afhankelijk tijdsbestek een antwoord op je vraag krijgen. Alle tijd die je kwijt bent aan het oplossen zijn eigenlijk kosten die je moet rekenen.

Dat is iets waar je bij een host die net iets duurder is doorgaans van op aan kunt gaan omdat zij vaak met een SLA werken. Het is daarom op gebied van support ook van belang om te kijken naar een host die geschikt is voor jouw project en aansluit op het doel wat jij voor ogen hebt.

Kortom

QuestionsZoals je wel zult begrijpen is het hebben van een goede fundering cruciaal voor het succes van je website / project. Ik hoop dan ook dat bovenstaande je helpt bij het maken van een passende keuze qua host en daarbij geschikte hosting voor jouw project.

Heb je twijfels over je huidige hosting, ben je opzoek naar een andere host of wil je dat ik eens een keer kijk naar of de hosting een probleem is voor je website? Neem dan geheel vrijblijvend contact op zodat ik kan kijken wat het beste aansluit bij jouw website/project.

Laat een Reactie achter