Kan je Bing in 2020 links laten liggen?

Ten eerste nog beste wensen en al het goede voor 2020. Ik ben niet echt van het goede voornemens doen enzo dus laten we mooi verder gaan met iets waar je echt wat aan hebt; Het antwoord op de vraag kan je Bing anno 2020 links laten liggen?

Laten we eerlijk zijn, als we het over zoekmachines hebben dan hebben we het in 95% van alle gevallen over Google. Voor mensen in Azië heb je als uitzondering Baidu, voor mensen in Rusland heb je Yandex.

Maar kunnen wij in Europa een zoekmachine zoals Bing links laten liggen?

Wat is Bing?

Bing is een zoekmachine ontwikkeld door Microsoft en werd gelanceerd in 2009 met als doel een groot aandeel in de markt voor online zoeken te verwerven. Dit is na de voorgangers MSN Search en Windows Live Search de derde poging om daar een voet tussen de deur te krijgen.

Met Bing heeft Microsoft in feite de aanval geopend op Google Search.

Net als Google biedt deze zoekmachine gebruikers organische zoekresultaten gerangschikt op relevantie, aangevuld met gesponsorde zoekresultaten. De zoekmachine biedt integratie met een aantal andere diensten binnen Bing en haar directe partners.

Het marktaandeel van Bing?

De hamvraag wellicht voor velen, is het je tijd en moeite waard om actief te kijken naar hoe je het op Bing doet? Laat staan om er op te gaan adverteren.

Ondanks alle inspanningen van Microsoft en met name ook op het gebied van marketing, heeft Bing in Nederland niet veel meer dan 4 procent van de zoekmarkt in handen.

Maar ze zijn wel stukje bij beetje aan het groeien!

Om die groei een beetje meer in beeld te brengen; In Europa heeft Bing in Q1 van 2019 marktaandeel van zoekopdrachten gewonnen op desktop en laptops. Waar Google 0,75% van de zoekopdrachten moet inleveren won Bing 0,72%.

Voor een compleet beeld van het marktaandeel in Nederland, Europa etc. verwijs ik naar het onderzoek van Pure over Q1 van 2019; https://www.pure-im.nl/blog/marktaandelen-zoekmachines-q1-2019/ 
Misschien iets wat ouder maar nog steeds goede / duidelijke data.

Voordelen Bing

Adverteren op Bing is voor de meeste bedrijven niet voor de hand liggend. Vanwege het lage aantal zoekopdrachten kiezen veel partijen voor een ander kanaal (lees Google).

Toch zijn er wel een aantal redenen te bedenken om juist wél op Bing te gaan adverteren.

 1. Minder concurrentie

Heel veel concurrenten hebben simpelweg niet de moeite genomen om op Bing te adverteren. Hierdoor heb je als adverteerder meer kans dat je bij Bing opvalt.

Bij Google is het vaak niet meer interessant om op wat algemenere zoektermen te adverteren, vanwege de hoge concurrentie en de hoge kosten per klik die deze met zich meebrengen.

In Bing zie je op deze generieke termen soms nog maar enkele adverteerders staan. In veel gevallen zijn ze niet eens relevant, waardoor het een stuk eenvoudiger is om je te onderscheiden van je directe concurrenten.

 1. Een stuk goedkoper qua Cost per Click

Het grootste voordeel van Bing Ads zijn de kosten per klik (CPC) die ongeveer 35% lager liggen dan bij Google Ads. Bij Bing Ads kom je geregeld nog kosten per klik van $1,- of minder tegen in toch populaire branches.

Bij Google Ads kom je deze prijzen nog maar zelden tegen.

 1. Online afzetgebied vergroten

Adverteren via Google Ads is voor veel bedrijven al bekend gebied. Het is slim om je online afzetgebied te vergroten door Bing aan je advertentienetwerk toe te voegen.  Door niet op Bing te adverteren bereik je immers een deel van je online doelgroep mogelijk niet.

 1. Overzetten van Google Ads naar Bing Ads

Heb je de succesformule voor je advertentiecampagne al gevonden en ingericht via Google Ads? Dan kun je deze eenvoudig importeren naar Bing!

Je doorloopt een aantal stappen en je Google Ads advertenties worden op dezelfde manier in Bing vertoond. Het is qua importeren dus heel gemakkelijk. Je kunt dan ook makkelijk wat beide zoekmachines voor je betekenen op basis van een campagne goed langs elkaar leggen.

 1. Ze groeien nog

Na Google is het de grootste zoekmachine van Nederland. Ja bizar he! Daarnaast werkt Bing samen met Yahoo. Het Bing Ads platform wordt in een bepaalde vorm ook op Yahoo weergegeven. Hierdoor bereik je dus door in te zetten op Bing met je ads ook een gedeelte van de markt waar Yahoo op actief is. (Onthoud dit punt ik kom hier later nog op terug)

 1. Bing is vaak standaard op heel veel devices

Laten we eerlijk zijn Microsoft is niet gek, ze leveren een besturingssysteem wat een enorm groot marktaandeel kent. Ze zijn dan natuurlijk ook zo slim geweest om Bing daar als standaard-zoekmachine op in te richten.

Nu is het wel zo dat dit geld voor hun eigen browsers en dat is niet standaard meer zo op Windows na een uitspraak van het Europese Hof.

De uitspraak heeft voor vrijheid gezorgd op dat gebied; http://ec.europa.eu/competition/consumers/citizen_summary/nl.pdf

Wat je hierdoor nog steeds een stuk krijgt is dat mensen die ‘niet zoveel kaas hebben gegeten’ van computers etc. in algemene zin het alsnog zullen gebruiken.

Maar het houdt niet op de laptops, desktops, telefoons die Microsoft levert. Sta ook stil bij de Xbox consoles die Microsoft die er een x aantal miljoen zijn.

Nadelen Bing

Buiten het nog steeds relatief kleine marktaandeel wat Bing bekleed zijn er een paar duidelijke nadelen;

 1. Ze lopen achter

  Op vele fronten loopt Bing nog altijd een stuk achter op Google. De nieuwste technieken / features zijn hierdoor niet direct beschikbaar bij Bing Ads. Een prominent voorbeeld daarvan is de ondersteuning voor structured data (gestructureerde gegevens) geweest in bijvoorbeeld JSON-LD formaat.

 2. Ads editor is … ehm … wennen

Daarnaast vind ik de Bing Ads Editor niet zo handig als de Google Ads Editor, waardoor er minder efficiënt mee gewerkt kan worden. Het importeren van Google Ads naar Bing Ads werkt dan wel weer handig zoals eerder genoemd.

 1. Bing is onbekend terrein vaak … wat tijd kost

Het leren kennen van Bing (Ads) brengt ook tijd met zich mee, waardoor het voor kleine bedrijven vaak niet interessant lijkt om te starten met Bing.  De kosten (en tijd) lijken te groot, waardoor er een barrière ontstaat.

Hoezo links laten liggen?

Met links laten liggen bedoel ik in deze meerdere zaken. Een ervan mag wellicht al wel duidelijk zijn; dat is adverteren. Maar buiten adverteren is Bing natuurlijk ook een zoekmachine met organische resultaten.

Dat betekent dat als je niet zou willen adverteren op deze zoekmachine je wel nog steeds kunt kijken hoe je platform naar voren komt, hoe je rankt etc. Persoonlijk gebruik ik diverse tools zoals bijvoorbeeld SERanking en het is enorm interessant om te zien wat de verschillen op dezelfde zoekwoorden kunnen zijn tussen Google en Bing.

Dus als ik hier al direct een conclusie aan zou moeten verbinden dan is het de volgende;

Links laten liggen of niet?

Adverteren kan interessant zijn, vooral als je voor dezelfde zoekwoorden goedkoper uit bent op Bing. Maar het is dan wel goed om alvorens die kant op te gaan een beeld te hebben of je doelgroep er zit / er gebruik van maakt.

Dit kun je met een simpele verwijzings-check in Google Analytics terug zien.

Ga je niet adverteren, dan is het nog steeds interessant om te zien hoe je het op Bing doet.
Dat is iets wat niet heel erg ingrijpend zou hoeven te zijn om inzichtelijk te kunnen krijgen.

Als je meeneemt ze nog steeds groei vertonden is totaal links laten liggen misschien niet wat je moet doen. Probeer het in het zeil te houden en actie te nemen die past bij je bevindingen.

Andere zoekmachines

Zoals al kort toegelicht in de intro van dit item zijn er naast Google en Bing nog een reeks andere zoekmachines. Aangezien in heel veel gevallen we niet te maken zullen hebben met Azië en Rusland laat ik in dit geval Baidu en Yandex even voor wat het is.

Maar daarnaast is er nog 1 andere zoekmachine waarvan ik zou willen zeggen, houd deze in het oog;

DuckDuckGo

DuckDuckGo is in essentie een zoekmachine zoals Google, Bing en Yahoo. Maar in tegenstelling tot deze andere drie namen, is DuckDuckGo in het gebruik echter volledig anoniem.

DuckDuckGo slaat ingevoerde zoekopdrachten niet op, wat jouw privacy verhoogt en waardoor je exact dezelfde resultaten krijgt te zien als ieder ander.

Let wel; gezien DuckDuckGo de (geanonimiseerde) data van Google gebruikt om resultaten weer te geven zal Google niet heel erg wakker liggen van de groei van zoekmachine DuckDuckGo.

Uit het eerder genoemde item van Pure;

Opvallend in Q1 2019 is het marktaandeel dat DuckDuckGo via smartphones heeft met 0,51%. Datzelfde DuckDuckGo heeft ook op tablets fors aan marktaandeel gewonnen en verwerkt nu 1,34% van de zoekopdrachten in Nederland, een winst van 0,14% ten opzicht van het kwartaal ervoor.

Adverteren is wel een beetje bijzonder. DuckDuckGo werkt via het Yahoo netwerk en de inrichting gebeurd via Bing Ads … nee geen grapje lees het maar na; https://help.duckduckgo.com/duckduckgo-help-pages/company/advertising-and-affiliates/

Zoekmachines in 2020

Zoals je merkt is je helemaal afschermen van andere zoekmachines niet wat je moet doen. Kijk altijd naar wat voor jouw platform en doel het beste is. Dat is met heel veel zaken op SEO gebied zo … mensen denken dat er 1 gouden formule is. En voor heel veel dingen hangt het enorm af van de exacte situatie.

Of doe het samen met een partij die weet wat ze doen, die daar transparant en helder over zijn naar jou toe! Als je wil dat ik een keer kijk hoe of wat, hoor ik het graag.

Laat een Reactie achter