Nog meer schrijven!

De reden voor deze follow-up is dat schrijven simpelweg niet voor iedereen makkelijk is. 1 definitief item maken over schrijven is daarnaast ook niet te doen, want schrijven is enorm complex. Dus ik dacht ik schrijf nog maar eens meer over hoe ik schrijf.

Inderdaad dit is een item wat dient als follow-up voor het eerdere item “Schrijven schrijven en nog eens schrijven”. Mocht je dat item nog niet gelezen hebben, dan zou ik je hem met klem aan willen raden.

Als ik echt maar 1 tip mocht geven met het oog op het maken van content die bij je website past en die je echt verder zal helpen, dan zou het deze zijn;

Schrijf het zoals je het aan vrienden zou uitleggen

Enorm vaak krijg je het advies te horen; “Schrijf zoals je praat.”
Iets wat op zichzelf een niet onaardig advies is hoor, maar het is gewoon niet altijd waar.

Waarom vraag je je misschien af? Nou pak maar eens een willekeurig gesprek en schrijf dat eens woord voor woord uit. Je zult daarbij merken dat spreken en schrijven toch nog steeds 2 heel erg verschillende sporten zijn.

Als je praat gebruik je stiekem enorm veel stopwoorden. Als je dat terugziet in een tekst dan ziet er dat niet lekker uit en loopt het niet zoals dat mondeling wel was.

Maar denk ook aan gedachtes die gedurende het gesprek van links naar rechts kunnen gaan. Of de pauzes die er komen in een gesprek omdat de spreker zijn eigen gedachten-gang op standje 110 wellicht niet eens kan bijbenen. Geloof me dat gebeurd zelfs de meest ervaren sprekers nog, en dan volgt er vaak een ‘eh’.

Ik ga veel liever uit van het volgende advies:

schrijf zoals je het je vrienden zou uitleggen. Of een familielid, of zelfs een kind van 6; als dat relevanter is in de context die past bij je situatie.

KISS – Keep It Simple Stupid

Als je het uit moet leggen aan iemand die ‘wat verder weg staat’ van de techniek of de insteek, dan ga je het in bijna alle gevallen op een makkelijkere manier uitleggen.

Hoe makkelijker je iets kunt verwoorden hoe beter je het kunt uitleggen. En daarmee zorg je dat het tastbaarder en dus ook beter te begrijpen wordt.

Keep It Simple Stupid is een credo wat je vaak hoor maar weetje wat het ergste is? Eenvoud is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Dus nadenken over iets ‘simpels’ is nooit een slechte zaak.

Het heeft er allemaal mee te maken dat we als maatschappij verwachten dat alles voortaan transparant en duidelijk moet zijn in welke branche dan ook. Wij willen als  mensen alles voor zo min mogelijk inspanning of onkosten. Maar dat is ook van toepassing op hoe we de content toe ons gaan nemen, het moet eenduidig duidelijk, zonder poespas.

De doelgroep bepaalt

Ik wil daar een kleine nuance in aanbrengen want je kunt zaken simpel uitleggen zoveel je wilt maar dat is niet altijd praktisch. Het moet aansluiten bij hoe jouw doelgroep / demografie de content graag aangeleverd ziet, wat zij fijn vinden.

Als je als doelgroep senioren hebt, de jeugd, of een heel scala aan developers, het bepaald hoe je dingen gaat brengen. Want als je bijvoorbeeld bij developers aan de slag gaat met de Jip en Janneke versie dan bestaat zelfs de kans dat ze het niet ‘kunnen’ volgen of dat je niet serieus wordt genomen.

Stem dus altijd de manier hoe je content gaat brengen af met voor wie de content bedoeld is. Probeer vooral als je nog ‘nieuw’ bent op het vlak van schrijven een proof-reader in de arm te nemen die zich daadwerkelijk goed kan verplaatsen in jouw doelgroep.

Proof-readen heb ik in het vorige item heel kort aangehaald en vooral naar de schrijver zelf getrokken. Maar niets is fijner dan iemand te hebben die je geschreven tekst eens doorleest met frisse ogen en kijkt wat er nog beter in kan.

Het proof-readen is iets wat je bijvoorbeeld enorm veel ziet voorkomen als het gaat om films in Hollywood. Een script kan bijvoorbeeld al langs een heel scala aan ogen gegaan zijn voor het daadwerkelijk tot leven gebracht gaat worden. Nu is dat misschien wel een beetje veel van het goede maar je zult wel begrijpen dat een laatste check zeker welkom is.

Lees terug!

Nog 1 extra tip die ik mee wil geven om nog verder te kunnen groeien en welke je altijd kunt herhalen is;

Lees periodiek eens items terug die je geschreven en gepubliceerd hebt.

Soms zal je dingen zien die je zelf niet hebt opgemerkt aan wat je eerder geschreven hebt. Of wat zelfs door je proof-reader “goedgekeurd” waarvan je zegt’; “Heb ik dat zo op durven te leveren?” En daar is niks mee, want dat geeft juist aan je aan het groeien bent als het aankomt op het schrijven.

Blijf altijd schrijven

Houd ook altijd in het achterhoofd niemand schrijft vanaf het begin af aan perfect. Nog erger zelfs je zult nooit perfect schrijven.

Rapper Mackelmore bracht dit heel mooi in zijn nummer 10.000 hours;

The greats weren’t great because at birth they could paint
The greats were great because they’d paint a lot

Zijn nummer gaat over dat je alles kan doen als je maar veel oefent en bezig blijft. Met zijn quote geeft hij aan dat de grootste artiesten ook niet vanaf hun geboorte groots waren. Maar dat ze juist door veel oefening en kunst groots geworden zijn.

En dat is iets wat ook zeker op schrijven van toepassing is.

Als je erbij stil staat maar wel de continue groei ziet. Dan ben je al een hele grote stap op weg om een goede schrijver worden.

Ontwikkel je eigen schrijfstijl

In het begin is het moeilijk om te spreken van een eigen schrijfstijl want stijl ontwikkel je. Er zijn maar heel erg weinig mensen die meteen een stijl hebben als ze met iets net beginnen.

Maar je schrijfstijl ga je ontwikkelen met alles wat er op je pad gaat komen. Dat kan feedback zijn, dingen die je leest van anderen (ook bijvoorbeeld concurrenten), de ontwikkelingen die zich doen in jouw veldgebied etc.

Zolang je niets daarin forceert zal je zien dat het een heel mooi ontwikkeling zal zijn en dat je met groeiend gemakt items schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Mocht je willen werken met een partij die je op elke stap van die ontwikkeling kan helpen. Of het nu gaat om het schrijven, redigeren of adviseren, dan ben ik klaar om jou bij te staan waar je het ook maar nodig hebt!

Laat een Reactie achter