Raspberry Pi en meer

Let’s face it, ik ben toch wel iets van een gadget-freak en dat ben ik wellicht eigenlijk al wel van kleins af aan. Jullie hebben dat hier ook al wel gezien met zaken zoals de Dyson Cool, de Bose QuietComfort 35 series… 

Maar eigenlijk is het veel erger; laten we even wat dingetjes opsommen;

Ten eerste gelukkig nieuwjaar en leuk dat je ook in 2017 de tijd / moeite neemt om mijn eigen blogje te lezen. Zeker gewaardeerd!

Apple fan-boy

apple-logoIk heb een grote voorliefde voor Apple, dat is niet te miskennen.

Als we kijken naar alle producten die ik alleen al heb gehad (iPhone 3GS, iPhone4, iPhone5, iPod Classic, Apple TV 3rd Gen, iPad (first, second, and third gen) Macbook Pro) nog heb (iPhone 6 Plus, iPad Mini (3th gen), iPad Pro (12.9), Apple TV 4th gen, Mac Pro (Late 2013), Magic Mouses) en laat staan nog wil (Apple Watch 3 staat sowieso op dat lijstje) van Apple dan is dat op zichzelf al een teken dat ik een gadget-freak ben.

Maar ik ben ook een gadget-freak op gebied van software; Applicaties zoals; Divvy, Fantastical, CleanMyMac. Finderpath en Etcher zijn niet stukjes software die een ieder überhaupt kent, laat staan gebruikt (hoewel ik ze zeker kan aanraden).

Retro-gaming

Even een snelle sprong naar gaming aan zich, als ik retro game wil ik die ervaring zo realistisch mogelijk maken op het gebied van controls. Ik speel NES op NES Controllers, ik speel SNES op SNES controllers, ik speel N64 op N64 Controllers,  ik speel NGC op NGC Controllers (zie je al een bepaald patroon???) … ik speel Wii op Wii Controllers, ik speel PSX, PS2, Dreamcast, Arcade etc op … Wii U Pro Controllers (vooruit er zijn dus wat uitzonderingen ;)).

Maar die hardware gadgets heb ik dus ook in huis. Maar daar houd het natuurlijk ook niet op;

Andere hardware gadgets

Wat dacht je van een 28-poorts USB hub (Manhattan Mondohub) welke individueel aangeeft wat er in gebruik is. Een NAS (yep ik download ook geregeld wat, en hij fungeert grotendeels als media server). Semi-professionele microfoon (ooit voor tutorials van mijn toenmalige werk aangeschaft), MFI (Made for iOS) controllers. voor gebruik op iPhone, iPad en Apple TV. En ik vind mijn flashy Ducky Shine “Fire 69” Edition toch ook wel gadget-klasse waardig.

Maar 1 ding had ik nog niet de kans gegeven en dat was een Raspberry Pi.

Raspberry Pi

raspberry-pi-logoDe microcomputer die je als PCB (printplaat) pakweg 40 euro kost en waar je eigenlijk van alles mee kan doen, als jezelf er maar een beetje toe zet. Genoeg leuke dingen gezien die je er mee kan doen alleen tot dit jaar eigenlijk niet echt naar omgekeken omdat in mijn beleving een dergelijk apparaatje geen echte toegevoegde waarde kan zijn. Man wat zat ik er daar naast!

Het apparaatje zelf is met behuizing nog niet veel groter dan een smartphone en heeft 4 USB aansluitingen, een LAN poort, een HDMi poort, een 3.5mm audio uitgang en natuurlijk een aansluiting voor de adapter. Maar daarnaast heeft het onboard WiFi en Bluetooth.

Vooruit je moet wel even wat dingen goed aanpakken als het op je Raspberry Pi aankomt;
– Zorg dat je het meest actuele model aanschaft (simpelweg omdat daar de specificaties het beste van zijn)
– Koop een behuizing voor je Pi (een PCB-tje kan wel wat hebben maar toch, stof dit dat en het is gewoon voor het oog leuker)
– Maak (waar nodig) jezelf bekend met Unix (alhoewel er ook de mogelijkheid is om bijvoorbeeld Windows 10 op je Pi te zetten … maar nja Windows is evil .;))

Nou leuk je hebt een Pi, je hebt een behuizing en je hebt een OS en nu wat? Nou dat is geheel aan jou en waar je je goed bij voelt. Wil je er een weerstation van maken go for it. Wil je je eigen inhouse domotica controller / besturing maken why not.

kodi-logoZelf had ik op de voorhand twee dingen die ik wou doen met deze aankoop; 
Portable Retro gaming console
Media Server (of beter gezegd Kodi (XBMC))

De reden voor Portable Retro gaming console hoef ik jullie denk ik niet meer uit te leggen denk ik toch? Media Server en dan met name het feit dat het Kodi (XBMC) kan zijn is ook simpel; op een Apple TV kan ik dat alleen doen middels een sideload process wat zorgt dat lang niet alles kan en mag in het eco-systeem van de Apple TV, en je kunt zoveel leuks *kuch niet altijd even legaal *kuch met Kodi)

Er zijn genoeg tutorials op het web te vinden hoe het nodige in te richten etc. dus daar ga ik ook niet aan beginnen hier.

Ik zal echter twee tips geven waarmee je alles moet kunnen inrichten; 

Voor Portable Retro Gaming; Retropie
Voor Media Server; Openelec 

retropie-logoRetropie gebruikte tot mijn verassing als frontend Emulation Station wat ik persoonlijk op mijn Windows omgeving (dual boot jajaj ik heb geen dedicated windows systeem ;)) gebruik voor het managen van al mijn retrogaming. Dus de interface kwam me enorm bekend voor. Wat ik echt heel erg tof vond was dat de koppeling met de Wii U Pro Controller (min of meer toch mijn favoriete controller omwille van draadloos, batterij etc) zo vlekkeloos verliep. Dat is op een Windows omgeving een iets ander verhaal (adapter nodig etc). 

Maar een ding wat me in eerste instantie zeker ook heel gaaf leek was Attract mode (hieronder een video demo);

Alleen vond ik dat me op sommige gebieden juist meer hinderde in makkelijk navigeren dan wat anders dus ben ik toch weer geswitched naar een Emulation Station frontend voor op de Pi.

Qua ondersteuning vanuit Retropie zit je enorm goed op je Raspberry Pi; https://retropie.org.uk/documentation/systems-in-retropie/ 

Let wel; uit ervaring kan ik zeggen dat alles vanaf Nintendo64 en hoger (lees zwaarder) niet altijd meer even soepel zal werken, laat staan op een hogere resolutie dan native. Maar laten we eerlijk zijn de Raspberry Pi is ook geen mega mega powerhouse. Voor de form-factor is deze mini computer niets minder dan briljant te noemen.

Daarbij denk ik dat ik persoonlijk ieder jaar onderhand wel, mits de specificaties goed veranderen, een nieuwe Pi zal aanschaffen.

NES Classic

nes-classicLaat staan dat ik bijvoorbeeld ook met smacht zit te wachten tot de NES Classic weer geleverd kan worden.

Ook al zal ik er in vergelijking tot de Raspberry Pi relatief weinig mee doen, het is een hebbedingetje / gadget die ik simpelweg moet hebben ook al is het alleen maar vanwege de nostalgie van hoe ik met gaming opgegroeid ben.

It’s a 90s kids thing zullen we maar zeggen 😉

Laat een Reactie achter