Van consoler tot pc gamer of sorts

Naar aanleiding van mijn terugkeer naar gaming ben ik de afgelopen om en nabij twee maand me gaan verdiepen in wat gaming op de PC nu te bieden heeft. Op voorhand had ik als consoler mijn vooroordelen maar ik ben toch ook zeker op meerdere manieren blij verrast,

Consoler

Sinds dag en dauw ben ik een console gamer geweest. Het begon met de Nintendo Entertainment System (NES), lang lang geleden alweer.

Vervolgens heb ik de volgende consoles + handhelds allemaal gehad; Super Nintendo (SNES), Sega Master System (SMS), Sega Megadrive (SMD), Nintendo Gameboy (GB), Nintendo Gameboy Color (GBC), Sega Genesis (GEN), Sega GameGear (GG), Atari Lynx (LNX) Nintendo 64 (N64), Nintendo Gameboy Advance (GBA), Sega Dreamcast (DC), Nintendo Gamecube (GCN) Sony Playstation 2 (PS2), Nintendo Wii (Wii), Nintendo DS (DS) …

Yep ik heb best wel wat gegamed in het verleden al zeg ik het zelf.

Opvallende afwezigen

Sony Playstation 1 (PSX)

logo-playstationOndanks dat daar ook de nodige gave games op waren vond ik het aanbod van Nintendo toen stukken leuker, daarnaast was ik nog niet zou oud en ik kreeg al meer dan genoeg vanuit mijn ouders, ik vond een PS1 het zeuren gewoon niet echt waard.

Sure ik heb titels zoals Castlevania – Symphony of the Night, Megaman X 4-5-6 en een aantal andere titels niet meegemaakt toen.

Maar dat heb ik ingehaald zij het middels emulators.

Playstation Portable (PSP) / Playstation Vita (PSV?)

Waar de Playstations en de XBOXen nu de meeste third party support hebben. Is het voor mijn gevoel altijd nog zo dat de handheld-markt bij Nintendo ligt omdat ze al zooo ontzettend lang zich op de portable  markt begeven. De PSP / Vita exclusives hebben me ook nooit naar dat platform toe kunnen trekken.

Sony Playstation 3 (PS3) / Sony Playstation 4 (PS4)

Eigenlijk ben ik min of meer uit de consoles gegaan toen ik me echt ging verdiepen in emulators en de mogelijkheden. Zou ik een PS3 / PS4 gehaald hebben als dat niet zo was geweest? Waarschijnlijk wel, voornaamste reden; third party support want dat was het gene wat ik zo ontzettend jammer vond toen de Nintendo Wii U al een tijdje uit was.

Nintendo Wii U (WIIU)

nintendo-fanboyBegrijp me niet verkeerd, Nintendo fanboy hier in hart en ziel. Maar de WiiU heeft 1 groot probleem. Third party support.

De eigen Nintendo games, we noemen een Mario Kart 8, Super Mario 3D World, New Super Mario Bros U, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Pikmin 3, Super Luigi U etc zijn gewoon gaaf laat staan de nog uit te komen Legend of Zelda – Breath of the Wild, die ik natuurlijk als die-hard Zelda-fan eigenlijk gewoon moet spelen.

Maar buiten Nintendo wat komt er nog uit op de WiiU. Zo nu en dan een Ubisoft / Capcom game maar er zijn zoveel zaken die NIET naar de WII U gaan waardoor een tweede console eigenlijk een noodzaak is en daar heb ik de ruimte eigenlijk niet voor.

Nintendo 3DS (3DS) / Nintendo 2DS (2SD)

Toen de 3DS uitkwam moest ik dat met mijn eigen ogen zien. En daar was het probleem; ik kan blijkbaar niet goed tegen het 3D effect zoals door de 3DS gepresenteerd werd. Dan zet je dat toch uit, hoor ik je denken. Sure ik zal de experience van een apparaat minder maken en er niet volledig van genieten. Nee ik vond dat geen optie en heb me dus nooit die kant op begeven.

Xbox / Xbox 360 / Xbox One

logo-xboxNooit een gehad, nooit een gewild(?). Ik ben geen fan van de consoles van Microsoft.

Voornaamste reden wellicht het wegkapen van Rare back in the day. Yes I remember and I never forget. Maar daarnaast ook hoe ze bepaalde zaken hebben aangevlogen na dat traject waarin ze een iconische cast van Banjo-Kazooie met de werkelijk ontzettende afschuwelijke  Nuts en Bolt toch min of meer om zeep geholpen hebben.

Tel daarbij op hoe de originele promotie van Banjo op Xbox ging; Ik had voor Banjo Kazooie HD of Banjo Threeie … wat dan ook zoals hij origineel werd aangekondigd waarschijnlijk een XBOX gehaald.

Plus ik ben gewoon geen fan van Microsoft. Misschien ook reden dat ik op een Mac werk en eigenlijk mijn dual boot alleen voor gaming gebruik,

Consoles nu

Ik heb geen van de eerder genoemde consoles meer, ik ben heel erg van “ik vind het jammer als het niet meer gebruikt zou worden”. Tuurlijk heb ik daar op bepaalde momenten spijt van maar ik denk dat als jullie zouden zien hoe ik retro-gaming aanpak op de PC dat jullie inzien dat ik het nog steeds goed aanpak.

FYI ik gebruik NES, SNES, N64, NGC, WII, WIIU controllers als ik aan retro gaming doe op de pc. 

Emulators

emulatorsOp voorhand kleine disclaimer want heel veel mensen vinden emulators gelijk aan piracy.

Dat gebeurd absoluut maar ik heb eigenlijk alleen een replica van de collectie die ik had, met misschien een of twee games die ik nooit aan heb kunnen komen omdat ze niet buiten een bepaalde regio uitgebracht werden.

Ik noem een Super Mario RPG / Mickey & Donald op de SNES even als voorbeeld.

Maar waarom emulators?

Voornaamste reden; het gemak

Als ik nu een NES zou willen aansluiten dan moet ik een converter halen voor SCART naar HDMI / Displayport of dergelijke, dan zouden bepaalde zaken misschien niet werken (Duck Hunt lightgun ik noem maar ff wat) en het neemt ontzettend veel ruimte in. 

Voor de NES zou dat een uitzondering zijn aangezien Nintendo de Nintendo Classic heeft aangekondigd;

Bij een emulator neemt het geen ruimte in, werkt het op je systeem of dat nu aangesloten is op een monitor, een tv of zelfs als je het streamt en vaak ook op ieder OS (doorgaans game ik op Windows omdat de meeste emulators er voor Windows zijn, en ja dat is min of meer de reden voor een dual boot op mijn Mac Pro; gaming).

Buiten gemak is er een ander belangrijk aspect;

Enhancements (verbeteringen)

Consoles werken doorgaans op een ‘eigen’ resolutie een hardware resolutie als het ware. Als ik zeg dat ik bijvoorbeeld N64 games draai op 2560 x 1080 (21:9 aspect ratio) en de native resolution van de N64 (vaak) 320 x 240 was dan is dat natuurlijk een wereld van verschil.
Tel daarbij nog eens op Filters,  Textures,  Online Play etc. die de ervaring kunne verbeteren.

Leuke bijkomst; Modifcations (Mods)

Aanpassingen aan games op consoles was vroeger nagenoeg niet mogelijk. Hedendaags is dat al stukken makkelijker (nog steeds wel wat werk) te doen op consoles. Maar met emulators kun je dus ook aanpassingen toepassen.

Is bijvoorbeeld een bepaald spel nooit vertaald, download een patch en je kunt de game dan wel spelen. Custom levels voor een extra uitdaging etc. Why not.

Cool maar werkt alles out of the box bij emulators?

Nee, dat niet je moet namelijk sowieso de nodige game (rom) nog in je bezit krijgen en eventueel in een bepaalde map plaatsen. Dan zijn er nog instellingen voor besturing, geluid, weergave etc. Je zult dus altijd bij een emulator zelf de nodige zaken moeten instellen zodat het werkt zoals jij het wilt gaan gebruiken.  Maar jezelf een beetje inlezen en hier en daar wat puzzelen is het absoluut waard naar mijn bescheiden mening.

Genoeg over Emulators – Waarom PC gaming?

Een reden waarom PC gaming stiekem echt best wel gaaf is is dat je met een redelijk leuk systeem veel meer van een game kan en mag verwachten. Of het nu aankomt op betere graphics, betere performance of meer aanpas mogelijkheden.

Maar de voornaamste reden is voor mij de grote verassing die het gaf op gebied van titels die ervoor beschikbaar zijn. Laten we eerst even vooropstellen dat ik niet het type PC-gamer ben of zal worden wat helemaal opgaat in World of Warcraft, Grand Theft Auto, Minecraft of in de talloze shooters zoals Doom, Medal of Honor, Half-Life, Fallout etc. 

Ik heb lange tijd pc gaming als minderwaardig beschouwd en vroeger was het zo dat een PC lang en breed niet kon wat een console kon. Zo krachtig waren PC’s toen simpelweg nog niet. Als je een beetje kijkt naar hoe snel techniek vooruit gaat is het natuurlijk ook niet gek dat PC Gaming en de mogelijkheden die het bied ENORM gegroeid zijn.

Qua mogelijkheden en zonder daar echt heel erg diep op in te gaan noem ik even platformen zoals Steam, Uplay, Origin maar ook bijvoorbeeld GOG. Allemaal bronnen waar tal van games op te vinden zijn. Zijn ze allemaal goed dan die games, fuck no maar er zitten er genoeg bij voor me om ook op gebied van PC gaming toch een stuk mee te pikken en de PC heeft gewoon al redelijk veel.

Om wat games te noemen waar ik ingezogen ben;

 • Ori and the Blind Forest (Definitive Edition)ori-and-the-blind-forest-definitive-edition

  Met stip op 1 de game waarvan ik niet wist dat ie bestond, laat staan op de PC en laat daarbuiten nog helemaal buiten beschouwing hoe ongekend goed deze game wel niet is. Het Metroidvania genre op zich ben ik dol op maar deze game is zo enorm mooi op gebied van visuals, muziek, story (dem feels jonguh!) en zeer de zeer uitdagende gameplay (geef het maar eens een kans)

  Voor iedere (PC) gamer een MUST! (ook beschikbaar op PS4 en Xbox One namelijk)

  Onlangs heb ik deze game uitgespeeld en ik blijf 100% achter bovenstaande staan; Iedereen die gamed op een pc moet deze game gewoon spelen,

 • Assassin’s Creed Syndicate
  Deze trekt me iets meer als Assassin’s Creed Unity, welke ik ook nog in de planning heb staan om te spelen,  de combinatie tussen stealth en action zit heel goed in elkaar. Het hele open world concept spreekt me echt aan (vrijheid van keuzes en volgorde)
 • Far Cry Primal
  De enigste Far Cry die ik me echt kon trekken, omdat ik de setting zo gaaf vind … love the prehistorie!)
 • Batman – Arhkam Series
  Batman fan van het eerste uur hier, helaas waren lang en breed niet alle Batman games uit het verleden geweldig te noemen. Alleen Batman Returns op de SNES vond ik echt geslaagd de recht was gewoon meh. 

Maar buiten deze titels zijn er ook nog games die ik zo nu en dan even casual aan kan gooien op de PC zoals;

 • Fifa 15
  Jaja Fifa 17 is alweer bijna uit maar ik vind het zonde om ieder jaar een update aan te schaffen. Ik zal 17 waarschijnlijk laten liggen en volgend jaar 18 aan mijn collectie als vervanging van 15 toevoegen.
 • Street Fighter V
  Moet ik wel bij zeggen dat ik het in geen wegen vergelijkbaar meer vind met de oude ervaring van hoe grijs ik Super Street Fighter 2 Turbo op de SNES heb gespeeld maar afijn voor zo nu en dan is hij zeker leuk.
 • Dead or Alive – 5 – Last Round
  Ik ben van de generatie waarbij DOA2 uitkwam voor de Dreamcast en dat vond ik zo een goede versie. Deze is niet verkeerd maar staat er in schril contrast langs voor mijn gevoel.
 • Rayman Origins / Rayman Legends
  Alle Rayman titels hebben wel iets. En deze laatste uitingen zijn gewoon gaaf, er gebeurd zoveel continue in die games. Wel is het zo dat je ze niet echt kunt vergelijken met een traditionele platformer  of een metroidvania. Neemt nog steeds niet weg dat ze leuk zijn om zo nu en dan wat tijd te doden

Kortom ik ben op mijn mening van pc gaming terug gekomen. Tel daarbij nog even op dat ik qua emulation een oplossing zoals Emulation Station tot de nopjes inricht (Frontend voor emulators met covers, informatie etc)

Dan zijn er nog een aantal games op de PC waar ik een backer van ben (yes Kickstarter); Yooka-Laylee en Bloodstained – Ritual of the Night waar ik echt met smacht naar uitkijk. Games waar ik nog in wil duiken maar al wel de knoop heb doorgehakt om ze aan te schaffen zoals;

 • Sonic Generations Collection
 • Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas
 • Limbo
 • DuckTales Remastered
 • Shovel Knight
 • Trine (Series)
 • Dust: An Elysian Tail
 • Outland

Daarnaast zijn er een aantal games waar ik over twijfel / nog niet de trekker heb overgehaald (maar eigenlijk al wel van weet van dat gaat er nog van komen) zoals;

 • The Witness
 • Tomb Raider (reboot)
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Witcher III
 • Metal Gear Solid V – Phantom Pain
 • Unravel

Kortom zoals ik al in het eerdere bericht zei; Gaming I’m back!
Mocht ik de komende tijd niet goed bereikbaar zijn, je weet nu ook waarom.

Laat een Reactie achter